Wednesday, 24 May 2017

Kaunseling Genetik Ni Belajar Pasal Apa?

Hai! 

Assalamualaikum. 


Hari tu ada yang tanya, "kursus Kaunseling Genetik (in English, Genetic Counseling. Nak bagi simple, saya guna GC) ni belajar tentang apa". "Ada peluang kerja ke". "Apa requirements yang diperlukan". "Agak-agak saya sesuai tak belajar course ni". Meh nak cerita secara ringkasnya. 

Belajar pasal apa? 

1) Genetic Counseling : Belajar pasal teori, komunikasi, kaunseling, psikologi, dan yang seumpamanya

2) Human Genetic : Learn about DNA, chromosome, all the biomolecule as a whole and deeper

3) Clinical Genetic : Look like mixture of Genetic Counseling + Human Genetic. Also mix with clinical part but still in theory (pedigree, policies, gene therapy, cancer)

4) Clinical Practice : Go to clinical attachment (like practical) to certain clinics related to genetic. 

5) Dissertation

Ada peluang kerja ke?

Haha. I don't know. Sama je macam ambil master course lain, kalau dapat kerja, dapatlah. Bila you ambil course ni, you akan jumpa dua pihak. Satu, pihak yang cakap peluang kerja untuk genetic counselor banyak sebab tak ramai genetic counselor dekat Malaysia. Banyak klinik atau makmal yang perlu genetic counselor. Sebab? Sebelum buat genetic test, kena lalui genetic counseling process to make sure those patients or clients make the decision after they are fully informed. Pihak kedua ialah, pihak yang akan cakap "awak nak kerja apa nanti? Nak kerja dekat mana?". That moment, you need to be strong. 

Requirements?

Sama je macam ambil master lain. Pointer masa degree, apa semua tu, just follow UKM punya requirements. My suggestion, ia akan memudahkan proses pembelajaran, kalau you ada basic science especially genetic atau medical/clinical background atau counseling background. Dengan background yang you ada, you akan hadapi different challenges in this course. Unless you ada semua tu. Heee. Macam saya, saya cuma ada basic genetic. Jadi, kalau bab counseling and medical, memang kena usaha lebih sikitlah. Macam a few of my classmates, diorang ada background clinical, kerja nurse macam tu, diorang memang strong lah bab-bab clinical & medical. Tapi ada masalah nak faham konsep genetik pulak (dengan segala transcription, translation, DNA repair etc tu). Jadi, ikut nasiblah. 
Bonus kalau ada good communication skill. Bukan jenis becok tak bertempat tu, ni bercakap benda yang ilmiah dan bersesuaian. Boleh bergaul dengan manusia tak kira bangsa atau usia. But, it's ok. Bak kata my lecturer, "kita sama-sama belajar untuk improve and complement each other". 

Sesuai ke tak?

Depends. Selalunya jawapan saya, "kalau minat, apply lah". Pada saya, minat tu penting sebab cabaran dia besar. Minat tu salah satu motivasi untuk teruskan walaupun susah. Ok?

Good luck. 

No comments:

Post a Comment

sangat dialu-alukan komen yang positif dan membina =D

 

ALL RIGHT RESERVED BY NAJWA ZAHID|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI