Sunday, 11 December 2016

Hati-hati Dengan Tanda Lahir

Assalamualaikum!!


Good morning =D


Biasa tak tengok tanda lahir macam ni? Ia dipanggil Cafe Au Lait spot. Selalunya kalau ada multiple cafe au lait spots ni, ia merupakan simptom kepada penyakit terutamanya neurofibromitosis. Jadi, sebeb tu lah kalau tengok ada beberapa tanda macam ni, tak kisahlah saiz kecil ke besar, check lah dekat doktor. Kalau satu tu kira normallah. Tambah pulak ada macam kutil-kutil ke, apa bintik-bintik bonjol dekat badan ke, you should be aware. Tapi sesalunya kalau masa lahir tu dah ada, doktor akan check terus. 

Masa aku ada attachment dekat klinik hari tu, doktor check seorang budak perempuan ni. Tiba-tiba doktor ukur tanda lahir budak tu. Bila aku tanya kenapa dia ukur, dia cakap tanda tu mungkin boleh lead kepada diagnosis penyakit lain especially kalau ada multiple spots


Tu je nak pesan. Daa~~~




Saturday, 10 December 2016

Kisah "pump" baby

Assalamualaikum.

Hai!!

Masa presentation dalam kelas Khamis baru ni, one of my classmates present tentang TRAP sequence. Aku pon first time dengar pasal TRAP sequence tu. Apa dia TRAP sequence ni? Nama panjang nya, Twin Reversed Arterial Perfusion Sequence. It is about twin baby that share same placenta. Placenta ni lah yang pisahkan sistem darah ibu dengan sistem darah anak tapi masil menghubungkan kedua-duanya. Ia dihubungkan kepada baby melalui uri untuk pastikan baby tu dapat oksigen, nutrient dan sebagainya. Tapi apa yang terjadi dengan baby yang mengalami TRAP sequence ni? 
Gambar dari Google

Keadaan twin tu macam dalam gambar ni. Seorang twin adalah normal dan dipanggil "pump" twin. Seorang lagi twin tidak mempunyai jantung / kepala / kedua-duanya. Lebih kurang senang cakap badan dia bahagian atas tak ada. Jadi, jantung "pump" twin akan bekerja lebih kuat untuk mengalirkan darah ke twin yang satu lagi. Semakin besar saiz abnormal twin, semakin kuat jantung "pump" twin perlu bekerja untuk support kedua-duanya. Ia akan mendatangkan risiko heart failure dekat "pump" twin. Inisiatif yang boleh diambil ialah block the blood flow to save the "pump" twin. Yang part ni doktor-doktor tau la. 

Tapi dalam kes yang classmate aku present tu, dua-dua baby tu meninggal dalam kandungan. Memang sedih yang teramat sangat masa dengar cerita tu. How strong the "pump" twin is to keep support another twin till the end. Takziah diucapkan pada keluarga twin tersebut. Allah lebih sayangkan twin tu. 

To know more about this, refer TRAP sequence
 
 

ALL RIGHT RESERVED BY NAJWA ZAHID|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI