Wednesday, 31 January 2018

Photography Time at MinNature Malaysia!!

Hai! Assalamualaikum!

Are you all familiar with MinNature at Summit USJ? It is Asia's largest indoor miniature exhibition. Super attractive place for children and adults. Skala saiz pameran adalah 1:87. Macam-macam benda dapat dilihat dalam saiz yang sangat kecil seperti pemandangan ladang kelapa sawit, sawah padi, gelagat manusia, haiwan-haiwan dan juga bangunan. Sesetengahnya dapat mengeluarkan bunyi jika butang tertentu ditekan. 

Nisbah saiz. Gambar dari SINI


Sewaktu saya pergi ke situ, tiada visitor lain melainkan saya dan rakan. It is like I rented the whole place and it's really fun. I can take as much time as possible to take pictures there. Lebih kurang 2 jam juga kami habiskan masa di situ. Ada juga staff yang datang bagi penerangan kepada kami tentang apa yang dipamerkan. Selain pamphlet mengenai MinNature, staff tersebut memberi kami sehelai kertas yang mempunyai senarai "Treasure Hunt" yang boleh kami cari di situ. Dengan adanya senari tersebut, kami secara tidak langsung menjadi lebih teliti apabila melihat pameran di situ semata-mata untuk mencari imej "Treasure Hunt" tersebut. Antaranya ialah Doraemon, zombi, Spiderman dan sebagainya. Mula-mula masuk tu akan nampak suasana kampung dengan ayam lembu semua tu. Lepas tu bergerak ke bahagian pelabuhan ala-ala Pelabuhan Klang dengan chalet atas air. Ada juga kawasan industri, taman tema, landasan keretapi, gunung berapi, Menara KL, Dataran Merdeka, Muzium Negara dan sebagainya. 

Sebelah pintu masuk

pokok-pokok ditebang

kereta mewah di kawasan kampung

pekerja buruh binaan

rumah kampung bersama lembu-lembunya

lembu kena langgar



wedding


taman tema air




 

cenderahati turut dijual berdekatan pintu keluar



It's a fun day!

Harga tiket : 
- Dewasa - RM28.00
- Kanak-kanak (Umur 4-12) - RM15.00
- Warga emas (>60) - RM15.00
- Percuma untuk kanak-kanak di bawah umur 4 tahun dan untuk pemegang pas OKU (mesti diiringi oleh ibu bapa atau penjaga yang membayar sepenuhnya)

Alamat : 
The Summit USJ, The Summit USJ,, 1, Persiaran Kewajipan, Usj 1, 47600 Subang Jaya, Selangor

No. Telefon : 
+603 8011 9372

Waktu operasi : 
buka setiap hari termasuk cuti umum dan cuti sekolah dari pukul 10 pagi sampai 10 malam

Facebook : MinNature Malaysia

Monday, 18 December 2017

Kelantan Trip 2 (D&D Budget Inn)


Hai!!

As promised, aku nak share hotel bajet yang kami tinggal untuk 2 minggu selama dekat Kelantan. Since kami dapat tahu kena pergi HUSM ni dah last minute, Jumaat nak pergi, Isnin baru tahu, so, memang rushing lah nak booking hotel. Selagi boleh nak yang murah dan selesa. Memang dah plan tak nak stay homestay sebab agak mahal + bukan nak masak pon dekat sana. Google punya Google, jumpa 2 hotel yang bagi harga berpatutan. Salah satunya, D&D Budget Inn. Untuk 15 hari, dapat harga RM 380. Siap free wifi, bilik aircond, dobi layan diri, TV, attached bathroom dan 4 katil single. Sebelum sampai hotel tu, aku memang tak expect apa-apa sebab murah kan harga dia. Sekadar ada pon tak apa. 

Hotel tu sebelah kedai ni. Ada tempat parking dekat depan dan belakang hotel.

Sejadah, kerusi, sinki, tuala, selimut, penyangkut baju, surah Yassin pon ada

Shower cream, shampoo, conditioner disediakan

Cebok, baldi, tisu tandas, berus tandas disediakan.
Ada bocor sikit siling bilik air yang kami duduk ni especially masa hujan lebat

Pandangan dari depan pintu bilik air. Yang meja dekat luar bilik tu ala-ala receptionist punya meja especially untuk yang dah booking. Dekat penjaga kaunter tu lah kami mintak nak itu ini. hehe.




Kalau nak top-up air ke, nak iron baju ke, semua ada dekat depan kaunter receptionist tu. Nak mintak penyapu ke, vacuum ke, mintak je. Kami siap mintak iron board + iron bawak masuk bilik.

Seriously, service memang tip top. Tak sangka bilik lawa + lengkap. Kami siap mintak selimut lebih sebab Kelantan sejukkkk amat. Nak mandi pon sejuk oi. Owner siap bagi ampaian letak dalam bilik sebab musin hujan + banjir masa kami pergi sana. Kalau nak basuh baju, boleh minta staff basuhkan tapi bayar dekat dia RM1 (service) + RM1 (sabun) kalau tak salah. Kami beli sabun basuh sendiri, basuh pon sendiri. Senang. Lepas tu pergi keringkan dekat dobi lain, bayar RM5. Sobs sobs. Banyak dobi, kedai makan dengan kedai komputer/printer etc dekat situ. Dekat dengan Mydin, Watson, Guardian, Domino's pizza, bank apa semua ada lah. Yang tak berapa ok ialah kau boleh dengar alarm jiran sebelah lagu baby shark + anak dia menangis. Heh. Aku tidur mati, tak dengar apa. =P Classmates aku yang cerita. 

Sebelah hotel tu ada kedai nasi kerabu famous. Lauk kambing bakar, daging bakar, ayam bakar. Ada sekali tu, owner belanja kami sarapan. Pepagi buta makan nasi kerabu. Tak ada lah pagi sangat, pukul 9 dah masa tu. Last-last, terbiasa makan nasi pagi-pagi. Masa last day, melantak nasi ayam pedas + daging bakar untuk sarapan dekat kedai tu. Ada orang bawak list penuh kertas A4 kawan-kawan dia tempah makanan. 


Recommended. 


Tel. No. : Cik Dah (019-9377566)

Better whatsapp je la. Senang Cik Dah nak reply

 

ALL RIGHT RESERVED BY NAJWA ZAHID|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI