Tuesday, 21 November 2017

I learned something from great people I met today

Assalamualaikum. Hai!


Aku rasa diri aku di kelilingi aura positif dan dapat pengalaman baru sepanjang hari ni. 

Keluarga pertama yang kami jumpa, dua anak kembar mereka meninggal dan lahir pra matang. Anak kedua mereka mempunyai penyakit genetik (baca : keturunan) yang masih tidak diketahui diagnosis nya (baca : nama penyakit dia). Sebelum ni kami tahu yang ibu tersebut mengandung anak ketiga. Tiba-tiba masa datang tadi, mereka bagitahu yang kandungan tu dah keguguran. Ya Allah. Tenang je aku tengok parents tu. Dah la result ujian yang dibuat untuk anak kedua diorang tak dapat-dapat lagi. Ada masalah teknikal sikit. Kami risau sebab kalau apa yang berlaku dalam keluarga tu berkaitan dengan keturunan dan the parents plan to have another child, result genetic testing kena dapat cepat. Kalut lah kami minta maaf sebab diorang dah susah-susah datang tapi tak ada result lagi. Ayah tu pon cakap, "Tak pe, take your time. Kami ok,". Dia pulak yang tenangkan kitaorang. Mana lah diorang ni dapat kekuatan dan ketenangan macam tu. 
Kes kedua ni, anak kepada pakcik tu didiskriminasi dekat sekolah. Pakcik tu berusahalah cari sekolah yang sesuai untuk anak dia. Anak dia ada learning difficulty and behavioural issue disebabkan masalah genetik yang dia ada. Tapi tak semua orang boleh terima anak-anak special ni. Anak tu selalu dipersalahkan kalau ada apa-apa jadi. Selalu diletakkan dekat hujung kelas. Apa yang ibubapa rasa bila tengok anak dia dibuat macam tu? Kalau jadi dekat anak kita, kita suka ke? Jadi, kenapa buat dekat anak orang macam tu? Sebab dia istimewa? Bukan dia nak ada penyakit tu dan dia tak boleh nak bela diri dia pon bila orang buat macam-macam dekat dia. Entahlah. Fikir-fikirlah sendiri.  
Pernah dengar pasal Down Syndrome (DS)? Tadi ada seorang kanak-kanak perempuan yang DS. Selalu nya aku jumpa pesakit DS yang slow learner, tak boleh berdikari dan macam-macam lagi. Ni first time aku jumpa pesakit DS yang aktif, ceria, independent and so cute. Facial appearance dia memang nampak DS tapi general health looks okay. Allah tak bagi ujian yang parents tu tak dapat tanggung. Sebab parents tu dah ada anak sulung yang istimewa (ada masalah pertuturan, jalan pon tak stabil dan penyakit genetik yang tak ada diagnosis lagi). Jadi, anak DS yang happy-go-lucky tu macam penawar untuk parents tu. 
I learned about life from these amazing people. You may be frightened, surprised, weird and all kinds of feelings are mixed when you look at these special people. At first, I was like that too. After that I realized, they are also human. They have feeling like others too. They got hurt and sad. Maybe the way they express it is different. So, treat them as one of us. Just do not look at them instead of looking at them with a negative gaze. 


With love. Heart. Heart. 

Saturday, 18 November 2017

Nafsu Makan Melampau Ya Rabbi


Hai!!

Kalau cakap pasal makan, aku memang mengakulah aku jenis melantak, bukannya makan. Adab makan ikut sunnah lagilah jauh sekali. Astaghfirullah. Dari zaman sekolah menengah sampai sekarang, memang tu lah tabiat aku. Cuma start bulan lepas aku rasa nafsu makan aku melampau sangat. Sampai hari-hari kalau beli makanan, mesti minta nasi lebih / nasi tambah / beli 2 bungkus.  Hari-hari, siang malam. Kalau masak pulak, memang kuantiti untuk 2 orang. Pasal berat naik aku memang tak fikir langsunglah sebelum ni. Berat dari dulu memang tak pernah naik. Tapi semester ni, tiba-tiba aku ambil kisah pulak pasal berat. Lepas tu gelabah bila berat naik mendadak (faktor usia kot). Gelabah sekejap je la. Nampak makanan, nak juga 2 set. Macam bela apa je. Jadinya, sebelum perangai ni menjadi-jadi dan dah susah nak undur balik, aku pon berniat nak diet. Tapi, niat sekadar niat. Pantang nampak makanan, lupa terus pasal diet. 1 je cara untuk aku tak makan walaupun nampak makanan. Puasa. Yes, right. Punya lah nak niat puasa kerana Allah tapi selit-selit juga lah niat nak turun berat tu. Ish,ish,ish. Syaitan menghasut tak payah cakaplah. Takut penatlah, nanti tak sempat sahur lah, malas bangun sahur lah. Macam-macam. Tapi, akhirnya berjaya jugak puasa hari Khamis baru ni. Walaupun masa discussion orang duk hulur-hulur coklat, biskut dengan apa entah lagi. Dugaan, dugaan. Masa aku tak puasa, tak ada pulak yang bawak makanan sedap-sedap. Sabar je la. Lepas tu, masak untuk buka puasa macam biasa, kuantiti 2 orang. Kot lah lapar seharian tak makan. Tak habis oiiii. 3 kali makan bawak ke esok hari nya tu pon tak habis. Sampai membazir. Amazing, amazing. Sesungguhnya, kalau tak boleh kawal nafsu makan tu, puasalah. Diet is so difficult. 

Image result for kebaikan berpuasa untuk kesihatan


Sekian saja bebelan saya untuk hari ni. Thank you =P
 

ALL RIGHT RESERVED BY NAJWA ZAHID|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI