Saturday, 16 December 2017

Misi Menyelamatkan Kucing Siri 2


Hai

Sambungan daripada kisah DEKAT SINI. Sepanjang malam, kucing tu tidur je & nafas dia pon macam dah stabil. Aku pergi check nafas dia dalam sejam sekali sebab aku yang tidur paling lambat malam tu. Kucing tu kami bagi nama "Accifound" means accidentally found. Merepek. Dalam pukul 9 pagi, kawan aku bawa pergi vet dan aku tak ikut sekali. Kucing tu kena hospitalize dan doktor tak sampai lagi masa dia hantar kucing tu. Dalam pukul 11, pembantu klinik tu call, bagitahu yang kucing tu dah nazak dan doktor akan cuba buat yang termampu je la. Keesokan harinya, aku teman kawan aku singgah klinik tu ambil kucing. Dia nampak macam ok sikit dari lepas accident tu. Siap boleh angkat kepala. Kami hantar dia ke vet lain atas nasihat pembantu klinik tu sebab kena buat X-ray apa semua. Maka kami pon hantarlah ke V Care Klinik Haiwan. Agak mahal dekat sini tapi better lah. Doktor kata rahang kucing teralih dan kena hantar ke klinik dekat UMK. Memandangkan hari dah petang sangat, kami decided untuk hospitalize je dulu kucing tu semalaman. Dilema nya masa ni ialah, lagi berapa hari je kami dah kena balik KL. Kalau hantar UMK, siapa pula nak ambil dia semula nanti. Lepas tu kos rawatan lagi. Kami yang student ni tak termampulah nak membayarnya. Jadi, keesokan harinya tu, kami ambil semula kucing dari V Care untuk dihantar ke tuan dia. Suddenly, kucing tu boleh mengiau, tergedik-gedik macam dah sihat. Terkejut oi. Ingatkan dah tak panjang dah umur dia. Kami pon bawalah dia semula ke kawasan yang kami jumpa dia kena langgar tu. Pergi satu rumah ke satu rumah, tanya siapa ada hilang kucing, tahu ke tak ni kucing siapa. Dalam 3 ke 4 buah rumah singgah, jumpa terus dengan owner dia. Lepas terangkan everything dekat tuan kucing tu, maka bye-bye lah Accifound.

Masa lepas kena langgar. Ni pon dah cuci darah-darah yang ada.

Collar dia. Tak bagi balik dekat owner sebab tertinggal. Maklumlah, kelam kabut sangat

Dia tidur masa hantar balik dekat owner. Ni depan rumah owner dia dah.

Tamatlah sudah misi kebajikan kami. Harapnya owner teruskanlah rawatan untuk Accifound ye. 



Saturday, 2 December 2017

Misi Menyelamat Kucing di Hari Maulidur Rasul

Assalamualaikum

Salam Maulidur Rasul

Hari ni sepatutnya kami berjalan-jalan sekitar Kelantan (pergi tempat yang tak banjir je la). Tapi hari ni cuti umum. So, banyak sangat kedai tutup. Tambah pulak hari Jumaat, banyak kedai tutup masa solat Jumaat dan bukak lepas 2.30 petang macam tu. So, sebelum pergi lunch dekat satu kedai yang kami dah plan nak pergi dari beberapa hari lalu, aku dengan classmates lagi 3 orang pergi ke Pantai Cahaya Bulan. Masa on the way tu, entah jalan mana Google maps bawa, kami sampai ke satu kampung ni. Dah dekat nak sampai area pantai, terjumpa kucing terbaring tengah jalan. Usually, kalau jumpa biawak ke, ular ke terkontang kanting tengah jalan, aku buat tak kisah je. Tapi masa tu classmate aku yang drive dan dia cat lover. Dalam hujan tu jugak dia stop kereta, pergi dukung kucing tu. Aku sebagai insan yang takut kucing, hanya mampu tolong pegangkan payung je la. Nafas kucing tu tersekat-sekat, darah keluar ikut hidung. Tak ada injury luaran. Kucing tu memang terbaring longlai. Darah jangan cakap la. Ada klinik desa dekat situ. Kami jalan kaki pergi klinik tapi tutup. Pergi rumah nurse ke doktor yang tinggal dekat klinik tu, dia tengah dalam pantang. Kami decide untuk bawa ke vet clinic dan ambil masa lebih kurang 20 minit untuk sampai. Campur dengan jalan sesak sebab orang baru balik solat Jumaat. Masa tu rasa macam apasal lah aku tak belajar pasal nak rawat haiwan (Jangan kata haiwan, pertolongan cemas untuk manusia pon tak tahu). Sampai je dekat klinik tu, tutup pulakkkk. Call segala vet clinic terdekat yang dapat search di internet, tutup! Rasa macam nak bawak pergi hospital kerajaan terus pergi kecemasan. Kang pelik pulak doktor kat situ. Cari klinik swasta biasa untuk manusia pon tutup. Aigooo. So, kami bawak kucing balik bilik hotel dan tunggu esok untuk pergi vet clinic. Buat apa yang termampu je la setakat ni. Bagi glucose water, selimut kan dia, keep it warm, cuci darah. Semua tu classmate aku yang buat. Aku buat balik tabir je. Setakat ni dah 12 jam kami jaga dia dan dia masih bernafas. Hopefully dia ok. Rasanya kucing ni ada tuan sebab ada 'collar' dekat leher dia. Kepada tuan kucing tu, kami akan cuba selamatkan kucing awak ye. Nanti dah ok, kami hantar dia balik. 


Hari ni kami dah plan baik punya nak try makanan Kelantan dari pagi sampai malam. Kita hanya merancang, Allah dah tentukan. 


 

ALL RIGHT RESERVED BY NAJWA ZAHID|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI